Fakta om huset

På den här sidan har vi sammanställt fakta om huset. Sidan uppdateras hela tiden vartefter bygget framskrider och olika materialval klarnar.

Husgrund
Platta på mark isolerad med återvunnet glas Foamit

Väggar
60 cm tjocka Träullit helväggselement

Tak
Begagnade taktegel från Pirttikoski kraftverksby

Avloppsreningssystem 
Torrtoalett
Markbädd för rening av gråvatten

Uppvärmning
Vattenmantlad spis
Solpaneler

Ventilation


Planering
Arkitekt: Atilda Architecture
Konstruktion: Ingenjörsbyrå Kronqvist
VVS: Avecon
El: Lars Lillrank

11 kommentarer:

  1. Hej!
    Roligt att läsa om ert husbygge! Jag bygger ett liknande hus, fast i Skåne, och har tänkt ungefär som ni - träullitväggar, skumglas i grunden, begagnade tegelpannor, solfångare och vattenmantlad kamin. Jag började i våras och har hunnit kalkputsa huset utvändigt. Nu vilar jag mig från putsandet och börjar på inomhusarbetet. Till våren ska jag lerputsa insidan. Lycka till med ert hus!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej MH!
      Va' roligt att höra att det finns andra med liknande idéer och tankar som vi gällande byggande. Många som vi pratar med förstår inte varför vi "går den långa vägen" då man kan beställa ett färdigt huspaket och få husbyggandet undanstökat på ett halvår. Berätta gärna mer om ditt husbygge, det är intressant att ta del av andras kunskaper och erfarenheter!

      Radera
    2. Hej MH! Var i Skåne har du byggt? Vi byggde med Träullit på Österlen Skulle gärna vilja höra om era erfarenheter med putsen. Kan du emaila mig på anneli.schalock@gmail.com?

      mvh
      Anneli

      Radera
  2. Hej!

    Jag har byggt en hel gård i Danmark, eller rättare sagt renoverat. Och det var från grunden, dvs enbart yttervägarna behölls och resten gjordes nytt. Detta projekt var alldeles för stort för oss så när det var färdigt sålde vi det, och har inte saknat det sen dess. Men nu har jag fått byggtankar igen. Men den här gången vet jag vad jag själv ska göra och vad andra ska få lov att göra. Och det ska vara ett hus med väldigt låg energiförbrukning och ska inte kosta så mycket. Därför vill jag tacka för bloggen då det är väldigt spännande och inspirerande att läsa om. Tack. Och "MH", har du kanske en blogg också, hade nämligen varit kul att följa din process, speciellt eftersom jag också i så fall ska bygga i Skåne, i Ystad-trakten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Roligt att höra att du blev inspirerad av bloggen!För att orka med byggandet tror att det är viktigt att vila emellanåt. Vi har kört hårt nu i höst, men i december kände vi oss plötsligt väldigt trötta. Vi hade en längre paus över julhelgen och nu är det roligt att bygga igen. Vi har tänkt försöka att vara bygglediga på söndagarna hädanefter. Vi tror att byggandet de andra dagarna blir mera effektivt om vi vilar oss en dag i veckan.

      Radera
  3. Hej! Mycket inspirerande blogg. Håller på att planera ekologiskt lågenergihus i Skåne, på Österlen. Hade tänkt 500mm lättbetong väggar, eller Porotherm, men har nu börjat överväga träullit istället. I grunden blir det Hasopor/skumglasgrus som isolering. Naturligtvis ackumulatortank med sol och vattenmantlad inbyggd kamin, men funderar också på att ändå gräva ner jordvärme när vi ändå gräver, och FTX som ventilation. Kallskafferi med jordrör som kyler. Undrar vad ni har tänkt er som ventilation system? Hittade inget på er blogg...

    MH - var i Skåne bygger du? Hade varit mycket intressant att titta på ditt bygge och höra dina erfarenheter med träullit.

    Har ännu inte börjat min egen blogg, men det kommer nog snart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Skicka gärna en länk till din blogg när du börjar blogga, det skulle vara intressant att läsa! Vi kommer troligtvis att ha ett ventilationssystem av märket Paul wärmeruckgewinnung, modell Novus 300. Till-luften förvärms med jordvärme och en värmeväxlare. Detta ger en värmeåtervinningsgrad på över 90% även vintertid. Dessutom kan systemet även användas för kylning sommartid om man så önskar.

      Radera
    2. Äntligen har jag kommit igång med min blogg!

      http://dermatura.blogspot.se/

      Radera
    3. Hej Ängagård! Vi byggde med i Skåne. Skulle gärna vilja höra om era erfarenheter med putsen. Kan du emaila mig på anneli.schalock@gmail.com?

      mvh
      Anneli

      Radera
  4. Hej på er, kollar in er blogg då och då. Har planer på att bygga ett passivhus i Skåne nästa år. Kan ni rekomendera Träullit som väggelement? Hur har ert hus blivit? Håller kalkylen för huskroppen?

    Kul att det finns fler eldsjälar som vill bygga ekologiskt och energisnålt.

    Hälsar

    Rickard i Skåne
    rio_malmoe@hotmail.com

    SvaraRadera
  5. Hej ! Jag har inte kommit mig för att höra när det skulle passa för besök...

    Finns det lösningar med träullit + tegel / keramiska plattor (utvändigt)?

    Alf Blomqvist
    AlfBlomqvist@gmail.com

    SvaraRadera