tisdag 4 februari 2014

Skogsträdgård

Jag (Jennie) drömmer om att anlägga en ätbar skogsträdgård på ängen bredvid huset. En skogsträdgård är uppbyggd på samma sätt som en naturlig skog med träd, buskar och örter. Växterna i en skogsträdgård samverkar, t.ex. kan en växt ge skugga, en annan fixerar kväve ur luften, en tredje ger skydd mot skadeinsekter o.s.v.. I en skogsträdgård får man stor avkastning av frukter, bär och örter med en liten arbetsinsats.

Jag har försökt läsa på lite på egen hand om skogsträdgårdar, men tiden vill inte riktigt räcka till att studera och planera någon längre stund åt gången. Därför ser jag extra mycket fram emot en kurs om skogsträdgårdar som Nykarleby arbis ordnar i mars och april och som jag har anmält mig till. Då hoppas jag att jag skall få tid att verkligen lära mig hur man planerar, anlägger och sköter en skogsträdgård.  

Det bästa skulle vara att ha en plan över hela trädgården före man börjar plantera, men i höstas blev jag så ivrig att jag bara måste börja på att plantera lite.

Barnen fick välja varsitt äppelträd då vi var på äppelprovning till Blomqvists plantskola. Mirjam tyckte Esters päronäpple smakade godast medan Tim tyckte bäst om äpplena från Antonovka safrannoje. Äppelträden planterade jag på vardera sidan om barnens lekstuga. Jag har planterat äppelträden på en liten jordkulle för att rötterna skall ha det luftigare och varmare. Marken runtom trädet har jag täckt med kartongpapper och ovanpå pappret har jag lagt omväxlande med gödsel och halm. I halmen runtom träden har jag tänkt plantera växter som har positiv effekt på äppelträden. Vallört, som drar upp näringsämnen som finns långt nere i jorden, blir det åtminstone, men de andra växterna i "äppelguilden" har jag inte bestämt mig för ännu.

En liten häck som skydd för nordliga vindar hann jag också med att plantera. Häcken anlade jag på liknande sätt som äppelträden. Jag slog ner gräset med lie och sedan täckte jag marken med fuktigt kartongpapper, som jag sedan täckte med gödsel och halm. 
Som häckplanta valde jag sibirisk ärtbuske eller häckkargan som den också kallas. Sibirisk ärtbuske har många bra egenskaper: Den är utmärkt som vindskydd. Den fixerar kväve och ger därmed näring åt växter som planteras i närheten. Den är en mycket bra biplanta. Dessutom kan fröna i fröskidorna ätas som linser eller användas som hönsfoder.

1 kommentar:

  1. Tack för länken om kursen, Jennie! Jag tror inte jag kommer den här gången, även om det låter intressant. Det är också roligt att titta in här mellan varven och se hur arbetet framskrider, ert hus blir JÄTTEfint!

    SvaraRadera