tisdag 25 september 2012

Takstolar

I fredags var byggarna på plats och hjälpte till att resa takstolarna på garaget och på den del av huset som kommer att ha normal takhöjd, men före takstolarna kunde lyftas på plats krävdes en del förberedelser:

 Fåran upptill på elementen (hammarbandet) har armerats och gjutits med betong. I hammarbandet göts även takstolsspjuten fast. Takstolarna fästs i takstolsspjuten.

Mellan väggelementen och takstolarna har vi tätat med dubbelvikt luftspärrpapper och lindrev.




lördag 15 september 2012

Fynd!

Vi försöker återanvända så mycket byggmaterial och inredning som möjligt. Här är några av de fynd som vi gjort:

På köp och sälj hemsidan "findit" hittade vi den här fina bastuinredningen. I köpet ingick bastupanel, bastulavar, bastudörr, bastukamin och bastulampa.

De här fina gamla dörrarna har vi hittat från gårdsbutiken "Lundagård". I vinter har vi tänkt pyssla med att ta bort den gamla färgen och måla dörrarna med linoljefärg.

 Nu när vi äntligen har fått vattnet ikopplat har vi börjat på med att tvätta de gamla takteglen som vi hämtade från Pirttikoski i våras. Vi använder inget tvättmedel utan endast en vanlig högtryckstvätt. Det är ett drygt arbete att avlägsna all smuts och lavpåväxt som samlats på takteglen under åren. Allt går inte bort, men det gör ingenting eftersom fläckarna ger liv åt taket.

Ett taktegel före tvätt.


Samma taktegel efter tvätt.