tisdag 31 juli 2012

Foamit

Idag har vi fått första leveransen Foamit skumglas. Sen vi beslutade oss för att använda Foamit som isoleringsmaterial till grunden har vi fantiserat om hur detta märkliga material känns och ser ut... och faktiskt var materialet nästan exakt som vi hade föreställt oss; lätt och fluffigt men ändå hårt.
Foamit framställs av returglas som tvättats och malts till mjöl. Därefter hettas det finmalda glaset upp till 900 grader celsius, varvid det pöser upp till "skum". Även glas av sämre kvalitet kan användas vid tillverkningen av skumglaset. Vi valde att använda Foamit skumglas, därför att det är tillverkat av återanvänt material samt har god värme- och tjälisolerande förmåga. Det är även kapillärbrytande och  brinner inte. En viktig egenskap är också att materialet inte avger skadliga ämnen.

För att spara lite arbete hade vi hoppats på att skumglaset skulle gå att tömma direkt från containern i grunden, men tyvärr var grundmuren för hög och endast en liten del av skumglaset hamnade på insidan av grundmuren. Det blir till att ösa istället...




söndag 22 juli 2012

Slott och lada

På fredagsmorgonen kom ett lass med stockar till en timmerlada som vi i första hand kommer att använda som byggbarack. Sedan ska vi ha den som förråd för cyklar m.m.


Idag har vi röjt undan sly och gräs. Trimmern startade inte så vi fick ta till den gamla hederliga lien, men det gick bra det också. Sedan placerade vi ut plintar och timrade upp första varvet på ladan.


Medan vi var sysselsatta med ladan var barnen fullt upptagna med samla ihop kottar, käppar, kvistar och mindre bitar av lecablock av vilka de byggde ett vackert slott.



fredag 20 juli 2012

Leca hela veckan lång

Den gångna veckan har vi jobbat hårt med att mura grunden. Eftersom väggarna kommer att bli 60 cm tjocka behövs det dubbla rader med lecablock. Enligt byggarna har vi till vårt hus murat ungefär lika mycket som man vanligtvis murar till två och ett halvt vanligt hus.

 Lördag morgon kl. 7 murades den första stenen.
  
På söndag hade vi hunnit så här långt.
 Khalid fungerade som "slibrik" d.v.s. han hjälpte till med att blanda bruk och bära lecablock och serva byggarna med allt möjligt.
Sonja och Jennie hjälper till med att rada ut lecablock.
 Lecablocken till garagegrunden var extra stora och förskräckligt tunga.
Barnen hjälpte till med att ta av plasten från lastpallarna.
Välförtjänt kaffepaus.
 Det har blivit många sena kvällar på bygget den gångna veckan. Som tur var är det ljust ännu kl. 22.30 på kvällen.
Nästan färdig... Grunden ser väldigt hög ut just nu, men det kommer att fyllas ut med jord runt om så att endast ett och ett halvt varv av lecablocken sticker fram.




torsdag 12 juli 2012

Gjutning av grundsulan


I tisdags var det så dags för att gjuta grundsulan. För att ha något att göra i regnvädret följde barnen och jag (Jennie) med arbetet.




Det gick åt två betongbils lass betong till grunden. Trots det räckte betongen inte helt till.





  

Trots att den sista droppen betong tömdes ur betongbilen och en del av gjutformen fylldes med krossgrus istället för betong räckte betongen inte helt till. För en ovan byggare som mig lämnade också en liten oro kvar att gnaga; blir inte grunden svagare just här då en del av betongen ersatts med löst packad krossgrus???









tisdag 10 juli 2012

Hemma igen!

Medan vi solade och badade och njöt av Kroatiens vackra natur slet Khalids föräldrar och syster hårt med att rada ut lecastenar till grunden. Tusen tack för hjälpen!




I vanliga fall då man gjuter grundsulan blir det kvar bräder från gjutformarna under sulan. Detta orsakar sällan problem, men för att vara på den säkra sidan kommer vi att bygga gjutformarna på ett litet annorlunda sätt. Lecablocken radas på vardera sidan om den blivande sulan. Därefter fixeras lecablocken med brädor på utsidan och gjutformarna spikas fast på insidan av lecablocken. På det här sättet blir det inga tvärslåar kvar under grunden.


Före grundsulan gjuts skall rören som elledningarna skall dras i läggas ut. Jordningskabeln som skall gå under grunden runt hela huset placeras också ut. Jennies pappa Lars står för elplaneringen och elinstallationerna. Elektikern Sven Forsman är ansvarig arbetsledare på elsidan.






Khalid har börjat på med armeringen av grundsulan.


 Barnen trivs på byggplatsen. Får det lov att vara köttbullar och jordgubbstårta?